Semlor!

Idag var det semelfest hos mig. Hela familjen var här och fikade och hembakade semlor var väldigt uppskattat. Här är ett recept, det var inte klurigt alls. Särskilt inte om man har kitty till sin hjälp!




Ingredienser

75 g smör, smält
3 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
9 dl vetemjöl, 540 g
1 uppvispat ägg

225 g mandelmassa
1/2 1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
florsocker


Gymkort

Nu gäller det... Johan gav mig ett gymkort i födelsedagspresent så nu gäller det att visa tacksamhet! Nu ska det slitas och tränas ett helt år. Det var smart av honom att ge mig ett helårskort för nu har jag ju ingenting att skylla på och måste alltså träna. Jag kan inte säga att det är svårt att ta sig dit (tre minuters promenad...), Jag kan inte säga att det är snöigt ute eller att det är för dyrt, Jäkla Johan!

En massa bilder!

Jag hittade kamerasladden! Den har varit borta ett tag så därför är det en del bilder...


Farmor 80 år!







Utekväll med tjejerna!








Min tjugoårsfest ur en tvåårings synvinkel

Fotografen...











Mina älsklingar!


Kitty Kitchen aid och jag bakar!



Kitty                                                                                    Jag


Just nu har jag ett rågbröd med torkad frukt och surdeg som står och jäser i köket. Det är så enkelt när man har en bra maskin... Här kommer receptet!

25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g solrosfrön
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt
Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Surdeg dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Gör så här

1. Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan solrosfrön och grovt hackad torkad frukt.

7. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.

9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Fest!

Imorgon ska jag firas! Ska bli superkul!


Grattis jag själv!! 20 år 3/2!!

Nu fyller jag snart år, väldigt snart! Vet ni vart jag ska imorgon? Ni gissar rätt, jag ska till systemet... hehe


RSS 2.0