Kitty Kitchen aid och jag bakar!



Kitty                                                                                    Jag


Just nu har jag ett rågbröd med torkad frukt och surdeg som står och jäser i köket. Det är så enkelt när man har en bra maskin... Här kommer receptet!

25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g solrosfrön
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt
Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Surdeg dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Gör så här

1. Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan solrosfrön och grovt hackad torkad frukt.

7. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.

9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Kommentarer
Postat av: Morsan

Jag tror du glömde skriva i receptet att man ska använda engångsformar som man knölar till lämplig form =) Jag hann inte kika efter formar idag så jag tar det på måndag.

Jag vill smaka!!!!kramis kramis

2009-02-13 @ 14:10:05
Postat av: Åsa

Namnam!

2009-02-13 @ 17:49:17
URL: http://lusens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0