Kitty Kitchen aid och jag bakar!


Kitty Jag
Just nu har jag ett rågbröd med torkad frukt och surdeg som står och jäser i köket. Det är så enkelt när man har en bra maskin... Här kommer receptet!
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g solrosfrön
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt
Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Surdeg dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Gör så här
1. Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan solrosfrön och grovt hackad torkad frukt.
7. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.
Jag tror du glömde skriva i receptet att man ska använda engångsformar som man knölar till lämplig form =) Jag hann inte kika efter formar idag så jag tar det på måndag.
Jag vill smaka!!!!kramis kramis
Namnam!