Jul, jul strålande jul...

Städning, julgodisbak och julmat så det sprutar ur öronen, precis som ett riktigt julstök ska vara helt enkelt! Alla julklappar är i princip köpta men imorrn bär det av en stund till stan ändå med mamma för en sista vända. Julen är stresseig och det är mycket som ska fixas, men det gör jag med glädje... det är precis den här tiden jag älskar mest, när man grejar och längtar och myser.

Kramar Moa

Pepparkakshus

Igår var det pepparkakshus som stod på dagordningen. Hela familjen var här och vi skapade vilt, målet är att göra ett så kreativt och specielt pepparkakshus som möjligt... Mamma och killarna gjorde en Färgglad, galen väderkvarn och pappa skapade pyramider med blå kristyr och ett antal så kallade fallossymboler. Själv gjorde jag någon slags herrgård med ballkong. Man kan säga att det är som ett vanligt pepparkakshus fast lite mer överarbetat! Lägger ut lite bilder på våra skapelser men tyvärr har jag inget bild på mammas kvarn, mejla det till mig mamma!








Julmarknaden i Ulvsby


Tranbärslikören är färdig!

Äntligen är likören tappad på flaskor. Den blev glödande röd med en spännande, underbart god smak där balansen mellan sprit, socker och de syrliga tranbären blev perfekt! Nu ställs den på lagring men ska förhoppningsvis också smakas av då och då...



Ledig måndag

Idag har jag hängt på stan med Erika och Åsa, fika på waynes är en självklarhet. Fick några julklappar shoppade också, är verkligen ute i sista minuten, som vanligt! Är så överambitiös jämt!

Nu ser jag fram emot en pysslig kväll med pappa. Äntligen ska vi avsluta vår tranbärslikör med sockerlag och hälla på flaskor. Hoppas, hoppas att den blir så god som jag misstänker!

Peace out.


Idolkväll

Igår va en mysig dag! först va jag och Erika på stan och köpte julklappar och åt lunch. Sedan spenderades kvällen hos Åsa där vi hade världens mysigaste idolkväll! Kevin vann, det var bra, han var verkligen duktig och jag tycker att han är en värdig vinnare.

Nu bär det snart av till Ulvsby där jag ska sälja smycken på en julmarknad med mamma, bror, moster och kusiner. Det ska också bli mysigt. Hoppas att någon förbarmar sig över i alla fall ett av mina halsband!

Peace out!

Två plåtar härligt ljumna saffransbullar!


Saffransbröd

Nu är det snart lucia och då ska man baka lussebullar! Idag är jag ledig så då passar det bra att baka... Det känns skönt nu när tentan är avklarad och det känns faktiskt som om det gick riktigt bra. Nu ska jag återgå till min saffransdeg som står och jäser på spisen! Passa på ni också att baka lussekatter nu i luciatider! Här är ett  bra grundrecept:

Saffransbröd:

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 pkt saffran
1 ägg
Ca 1 1/2 liter mjöl
Russin


Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen och rör tills jästen löser sig. Tillsätt hälften av mjölet och rör klumpfritt. Tillsätt sedan resten av ingridienserna och efter det resten av mjölet tills degen fått bra konsistens, helst lite kladdig för saftigare bröd. Låt sedan jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter, på varm plats (typ på spisen med ugnen på) . Nu är den färdig för att bakas ut och man kan göra både vanliga lussekatter eller fylda bullar med smör, socker osv. Lägg på en plåt och låt jäsa ordentligt. dekorera med russin som du trycker ner ordentligt och pensla med vispat ägg. Grädda i 200-250 grader i 10-20 minuter beroende på storleken på bullarna. Lycka till!

Danskungen

Albin är världens coolaste buggare! Hela söndagen spenderades på danstävling där lillebror deltog. Det var abbes första tävling men inte var han nervös inte, det var vi andra så det räckte och blev över... Först går han som enda karlstadpar vidare till final och sedan chockar han oss allihop och kommer tvåa, på sin första tävling!! Gissa om tårarna
sprutade... Stolt!

Den stora tentadagen!

Idag gäller det, idag ska jag tömma huvudet på all den information jag har samlat på mig senaste veckorna och komma ihåg alla krångliga ord och uttryck som jag tryckt in i hjärnan. Klockan 14-19 är det tenta, visst är det en knepig tid? På en fredag å allt! Just nu sitter jag och försöker gå igenom all fakta om och om igen i ett sista desperat försök att få den att fastna, vissa saker sätter sig bättre än andra...

Delebrativ demokrati: krångligt ord för något så simpelt som kommunikation!
Konvergens: har jag inte riktigt greppat än men det handlar om medieformer som ändras, går samman eller får nytt innehåll för att de köps upp eller anpassar sig till tiden.
konglomerat: Mediemoguler som köper upp flera olika företag och styr dem från samma ledning. Ett bra exempel är Disney som äger ABC, Disney channel, Buena vista, Disney world osv.
Synergieffekt: Saker som fungerar bättre och blir starkare pga att de samverkar med varandra. man ska tänka det som en cykel vars delar var och en för sig inte är alls användbara men tillsammans bildar en bra produkt.

Visste ni att tv4 började sändas först 1992 och att det var samma år som www utrycket skapades? För mig känns det som det funnits för alltid!

Nu ska jag äta lunch och sedan bär det av till skolan... hoppas bara jag inte blir kissnödig under tentan! Man måste nämligen kissa i blått ljus! De ni...

Håll tummarna!!!!!!!

Stylist!

Visste ni att jag faktiskt är personlig dansstylist? Inte jag heller men som storasyster får man ta sitt ansvar och i eftermidag ska jag, Nisse (Albin) och mamma fixa styling till Albins danstävling på söndag. Då måste alla komma och kolla på världens coolast buggare på Sundsta bad och idrottshus!




Julstämning

              

Foccacia

Imorgon fortsätter tentaplugget om än under trevligare former, Erika och Linnea kommer hit och vi ska tillsammans försöka förstå oss på instuderingsfrågorna. Jag har också lovat dem att bjuda på lunch, som jag förstås redan planerat!
De får pasta med egengjord tomatsås, mozarella, basilika och ruccoula och till det ska jag servera (nästan) hembakad foccacia. Jag säger nästan, det är nämligen så att aven jag fuskar ibland, jo då det är sant! Här är receptet:






Foccacia

Brödmix t.ex. grekiskt lantbröd eller ciabatta
Jäst och vatten efter anvisningar
Olivolja
Flingsalt
Örter

Blanda mixen enligt anvisningarna på påsen och låt jäsa som vanligt.
Istället för att forma till bröd och lägga på en plåt lägger man degen i en form med hög kant smord med olivolja.
Där låter man den jäsa till dubbel storlek.
Sedan gör man med hjälp av ett finger hål i degen och ringlar rikligt med olivolja över.
Efter det strör man över rikligt med örter och salt och gräddar i nedre delen av ugnen 200 grader i drygt 30 minuter beroende på hur effektiv ugn man har. Det här brödet är underbart och perfekt att servera på en buffé då det är lite festligare. Det bästa av allt är att det är svårt att misslyckas med!

Tentaplugg, tentaplugg, tentaplugg.........

På fredag är det tenta igen.

Tenta innebär att man ska läsa tusen böcker och sedan lära sig dem utantill, som hjälp har jag fått femtiosju instuderingsfrågor... Okej nu överdrev jag lite, men bara när det gäller bok-antalet. Det är en bok på drygt 400 sidor och egentligen en till fast den var jag för snål för att köpa. Det är 57 instuderingsfrågor, faktiskt, jag undrar så hur han tänkte när han sa att det var till vår hjälp? Det enda de där frågorna ger mig än så länge är ångest... Om det behövs 57 invecklade, utförliga frågor för att få ett grepp om ämnet har jag svårt att se mig själv framför mig på tentadagen med alla 57 svaren memorerade i mitt huvud till hjälp.

Hittils har det alltid löst sig ändå, när jag tänker efter så har jag klarat alla skoluppgifter jag någonsin gjort utan att få underkänt en enda gång, skicklighet eller tur? Det visar sig snart...
 


Boken!

Nu har jag inte tid att sitta här mer och bara lata mig... Jag har ju 100 sidor kvar att läsa, 6 powerpoints att gå igenom och 57 instuderingsfrågor att svara på!
 Oj, oj....


RSS 2.0