Saffransbröd

Nu är det snart lucia och då ska man baka lussebullar! Idag är jag ledig så då passar det bra att baka... Det känns skönt nu när tentan är avklarad och det känns faktiskt som om det gick riktigt bra. Nu ska jag återgå till min saffransdeg som står och jäser på spisen! Passa på ni också att baka lussekatter nu i luciatider! Här är ett  bra grundrecept:

Saffransbröd:

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 pkt saffran
1 ägg
Ca 1 1/2 liter mjöl
Russin


Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen och rör tills jästen löser sig. Tillsätt hälften av mjölet och rör klumpfritt. Tillsätt sedan resten av ingridienserna och efter det resten av mjölet tills degen fått bra konsistens, helst lite kladdig för saftigare bröd. Låt sedan jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter, på varm plats (typ på spisen med ugnen på) . Nu är den färdig för att bakas ut och man kan göra både vanliga lussekatter eller fylda bullar med smör, socker osv. Lägg på en plåt och låt jäsa ordentligt. dekorera med russin som du trycker ner ordentligt och pensla med vispat ägg. Grädda i 200-250 grader i 10-20 minuter beroende på storleken på bullarna. Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0