Kransgörning

Idag har jag varit hos mormor och morfar och gjort en krans till ytterdörren. Morfar hade fixat alla möjliga kvistar och material och det var bara upp till oss att skapa! Vad tycks?


Likör

Nu sitter jag hemma hos min far som just serverat väldigt god kyckling med tranbärsgelé/marmelad... De nyplockade tranbären från förra veckan har vi idag ställt med spriten och måste nu låta den stå några veckor. Här är receptet vi har använda oss av:

Tranbärslikör

1 liter frostnupna tranbär
1 flaska (75 cl) Brännvin Special/ vodka

Sockerlag per liter silad sprit:
2 dl vatten
6 dl strösocker

Gör så här:
1. Rensa och skölj ev bären. Lägg dem i en vidhalsad flaska eller burk. Slå på brännvinet och förslut med lock eller kork. Ställ dem att dra ca 3 veckor. Skaka då och då.
2. Sila och mät spriten.
3. Koka en sockerlag och låt den kallna. Blanda lagen med bärspriten och fyll likören på flaskor.
Likören bör mogna en tid innan den serveras.

Nu ser jag fram emot en frostig vinterkväll i soffan med ett litet, litet smuttglas tranbärslikör i handen!


Ny vecka

Helgen var full av kalas både maskerad och födelsedagsfiranden. Jag hann också med att sälja smycken på en julmarknad i kil med mamma, moster och lillebror. Jag sålde biscotti också och här kommer receptet!

Moas Biscotti

Ingredienser:

150 g hel sötmandel
100 g blockchoklad
4 dl vetemjöl
3.5 dl strösocker
1 st apelsin
1 tsk vaniljsocker
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ägg


1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.

3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.

4. Hacka mandlarna och chokladen mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt.

5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, vaniljsocker, rivet apelsinskal, bakpulver och salt i en skål.
6. Tillsätt äggen.

7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.

8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.

9. Sänk ugnen till 150 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.

10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.


Jättegoda skorpor som man säkerligen kan variera hur man vill, de är väldigt goda att doppa i kaffet. Är lite sugen på att pröva en julvariant med julkryddor i till glöggen. 




 


Fullspäckad fredag

Idag ska jag til hultsbergsskolan med Erika för att göra en liten undersökning till vårt grupparbete om det amerikanska valet. Vi ska visa dem bilder på McCain, Reinfelt, Obama och Sahlin och sedan se vilka de känner igen, vilka de sett i tv osv. Vem tror ni de kommer känna igen? Min tes är att amerikanerna ligger bäst till! Sedan bär det av till jobbet och ikväll ska jag baka skorpor och se på idol. Skorporna ska säljas på en julmarknad nu på söndag. Återkommer med recept ikväll... Peace out!

Tranbär



Idag har jag och pappa plockat tranbär. Det är sådana man gör bärdryck av ni vet och som amerikanerna är galna i runt jul. Visste ni att det finns sådana i våra värmländska skogar? Nu ska de få bli tranbärslikör...

Spännande!

Testing, testing!
Jo då det funkar...

Här tänkte jag blogga om det ena och det andra. Det kommer nog bli en hel del recept och pyssel men jag kommer nog också skriva lite om plugg och andra allmänna tankar om samhället.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0